Dostava diljem svijeta - Worldwide shipping

Slanje istog dana - Same day shipping

Muzika

Vinil se vraća: Gramofonske ploče ponovo u centru pažnje

17.05.2024.

Povratak vinila nije samo trend, već i potvrda da kvalitetan zvuk i ljubav prema muzici nikada ne izlaze iz mode.

Kakav je osjećaj moći dotaknuti muziku, o tome su vam vjerovatno govorili oni stariji i ne sluteći da će jednom ponovo doživjeti povratak vinila na velika vrata modernog doba. 

Uz svoj topli zvuk, impresivne omote i kolekcionarsku vrijednost, ploče imaju dugu historiju koja seže od 19. vijeka, a ipak, s dolaskom kasetnih traka, CD-ova i digitalnih formata, popularnost vinila krajem 90-ih godina je opala.

Ljubitelji zvuka gramofonskih ploča, bili su spremni pomiriti se s tim da je tačka na najčistiji zvuk, kako su vinil opisivali, stavljena. 

Uprkos opadanju popularnosti, vinil se nikada nije potpuno izgubio, a u posljednjoj deceniji svjedočimo i pravom povratku vinila

Zašto je to tako – razloga je puno, ali zastati u modernom svijetu, uzeti gramofonsku ploču u ruke uz mogućnost uživanja u zvuku koji ona prenosi, sigurno stvara poseban osjećaj. 

Uživajte u autentičnosti muzike prošlog vremena uz najljepše gramofonske ploče iz naše ponude.

Bijelo dugme - Singl ploče 1974-1980.


SHOP NOW: Kliknite ovdje ili na fotografiju da pogledate proizvod i ostala izdanja!


"Singl ploče 1974-1980"
je kompilacija vinil reizdanja singl ploča grupe Bijelo dugme, jednog od najuticajnijih i najpopularnijih rock bendova bivše Jugoslavije. 

Dobiti mogućnost obnoviti najveće hitove prošlog perioda uz povratak vinila, omogućit će svim ljubiteljima da ponovo, ili po prvi put, dožive muziku Bijelog dugmeta u autentičnom formatu koji je bio popularan tokom njihove najveće slave. 

Otvorite omot ove ploče i dozvolite da vas zapljusnu talasi emocija koje prožimaju svaki zvuk, svaku notu, svaki stih i zapamtite - svako zaslužuje makar jednom čuti pravi zvuk gramofonske ploče i njen najčistiji ton. 

Ako ste zaboravili koji hitovi spadaju u ovih šest godina muzike, dopustite da vas ovo vinil izdanje povede u kratki obilazak. 

Na strani A, dočekat će vas uvod u spektakl s pjesmom "Top", podsjećajući vas na to da su ove pjesme stvarale zvijezde, a "Ove ću noći naći blues" pozvat će vas da se prepustite duhu zabave i melanholije tadašnjih godina. Da li je Selma otišla na fakultet ili se prepustila platonskoj ljubavi, otkrit ćete u potpunosti tek uz ovaj vinil

Okrenite ploču i prepustite se magiji strane B, gdje se tihi blues spaja s tajanstvenom vezom u "Blues za moju bivšu dragu", a zatim uživajte u notama i stihovima pjesme "Ima neka tajna veza", koja će vas odvesti kroz neistražene i mistične povezanosti među srcima. 

Neka strana C glasno odjekuje sa zvucima Bosne i Hercegovine u "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac", sve dok ''ovaj ludi ritam nikom ne da mira''. Ovaj vinil bit će vaša mašina za putovanje kroz vrijeme, koju ćete željeti aktivirati sve češće.

Razni izvođači - The Ultimate Collection - Greatest Hits (2 LP)


SHOP NOW: Kliknite ovdje ili na fotografiju da pogledate proizvod i ostala izdanja!


Ako ste mislili da je nemoguće sjediti u udobnoj stolici i u isto vrijeme šetati kroz prošle godine,
ovaj vinil s raznim izvođačima pokazat će vam da ste se prevarili. 

Da vam nadohvat ruke bude cijelo jedno doba, zvuči nevjerovatno, ali već kada spustite iglu na stranu A gramofonske ploče, preplavit će vas najčistiji osjećaji nostalgije i euforije. Matt Collins sa svojim "Peggy Sue" otvara ovu magičnu kompilaciju, pokrećući srca i podsjećajući nas na vrijeme kada su se ljubavne pjesme čule na svakom koraku, a već na strani B, moći ćete se spojiti sa čuvenom “Šejlom” Divljih jagoda, ženom i pjesmom koja je obarala s nogu mnoge generacije

Tražite duboki jugoslovenski rock i jedan dobar vinil? 

Dovoljno je da okrenete stranu C i slavit ćete povratak vinila zajedno s Majkama koje nam pričaju o "Mršavom psu", dok idemo ka čuvenom “Haustoru”. Na kraju, strana D predstavit će vam vrhunac karijere mnogih izvođača. Prljavo kazalište postaje "Heroj ulice", a Jura Stublić & Film donose svoje “Srce na cesti”, a to je tek početak. 

Zdravko Čolić - 25 Greatest Hits


SHOP NOW: Kliknite ovdje ili na fotografiju da pogledate proizvod i ostala izdanja!


Ako vas nikada do sada nije presrela
Mađarica u Sarajevu koja traži baš put za Mostar, ovaj vinil podsjetit će vas kako se u toj situaciji snašao čuveni Zdravko Čolić, uz povratak vinila pod nazivom Zdravko Čolić - 25 Greatest Hits, a pjevati danju i pjevati noću zbog njega postat će vaš novi životni moto. 

Ako kojim slučajem odlučite da voljenoj osobi pišete pisma duga, koje je samo Čola znao pisati, prvo dođite po svoj izvor inspiracije i gramofonsku ploču, jer izgleda da vam je makar jedna od njih suđena.

Crvena jabuka - Neka nova jutra


SHOP NOW: Kliknite ovdje ili na fotografiju da pogledate proizvod i ostala izdanja!


Crvena slova i bijela pozadina,
čuveni vizuelni identitet još čuvenije grupe Crvena jabuka - Neka nova jutra, osvojit će vas za nekoliko trenutaka, a ovaj vinil poželjet ćete u svojim rukama što prije. 

Dok se svijet može mijenjati, ljepota muzike ostaje nepromijenjena, čekajući da bude otkrivena i voljena iznova i iznova, a možda je baš sad došlo pravo vrijeme za to! 

Pjesma “Ljubav” i jeste jedna od pjesama koja je obilježila ovaj povratak vinila, a “Baščaršijska”, koliko god puta da ste hodali sarajevskim ulicama, probudit će vam onaj prepoznatljivi miris, zvuk i osjećaj nostalgije već na prve tonove. Neke stvari nemaju cijenu, jedne od njih su i ploče zbog osjećaja kojim ispunjavaju dušu osobe koja ih sluša.

Indexi - Modra rijeka


SHOP NOW: Kliknite ovdje ili na fotografiju da pogledate proizvod i ostala izdanja!


Znate li na kojem mjestu teku melodični zvukovi iz nepresušnog izvora emocije i nostalgije? Baš tamo gdje leži jedna od najdragocjenijih ploča -
"Modra rijeka" od Indexa.

Kroz nju, Indexi nas podsjećaju na važnost muzike kao sredstva za povezivanje s našim emocijama, prirodom i ljudima oko nas, jer ploče poput ove, nisu samo komadi vinila - one su mostovi koji nas povezuju s prošlošću, sadašnjošću i budućnošću. 

Hoćete li prošetati ovim mostovima ako znate da vas tamo čeka vinil s pjesmama poput "Blago", "Brod", "More", "Zapis O Zemlji" ili možda "Slovo O Čovjeku"

Indexi su, kao najdugovječniji bosansko-hercegovački pop-grupa, objavili čak 27 ploča.

Možda je ovo vaš način da budete dio njih kroz barem jednu gramofonsku ploču, a povratak vinila će kroz “Modru rijeku”, kao i druga izdanja grupe Indexi, sigurno označiti jednu novu-staru eru u našim životima. Krenimo od sebe i započnimo s promjenama od danas.

Prljavo kazalište - 30 godina od koncerta na trgu - Arena Zagreb (3 LP)


SHOP NOW: Kliknite ovdje ili na fotografiju da pogledate proizvod i ostala izdanja!


Dužini vremena i količini strasti
koju je Prljavo kazalište uložilo u svoju muziku, najbolje svjedoči vinil Prljavo kazalište - 30 godina od koncerta na trgu - Arena Zagreb (3 LP), koji će vas uz povratak vinila podsjetiti na važnost koncerata i posebnost live izvođenja omiljenih pjesama, gdje se zajedno slavila ljubav prema muzici i životu, ali na neki prošli, unikatni način. 

Nema ko uz “Marinu” nije prolazio stazama od ljubavi do očaja – pa opet nazad, a tek rijetko ko da nije prve nesretne ljubavi preživljavao uz “Tu noć kad si se udavala”

Kako je to kada hiljade ljudi ovakve stihove pjeva uglas, ploče su najbolji način za saznati, a čisti zvuk ovog vinila i sklopljene oči učinit će da se vratite i zamislite tu baš u ovom trenutku

Ostat će jedna istina, dok god se ploče poput ove vrte na gramofonima, duh Prljavog kazališta živjet će vječno.

Posteri u formatu omota vinila odabranih izdanja Merlin i Dino Merlin


SHOP NOW: Kliknite ovdje ili na fotografiju da pogledate proizvode!


Nije rijetkost za vidjeti da omot neke ploče stoji na zidovima radnih prostora, domova ili lokala kao ukrasni detalj,
pa zašto onda taj trend ne biste i vi započeli na nekom svom važnom mjestu i to u najboljem mogućem stilu

Dekorativni poster “Hotel Nacional” inspirisan je naslovnicom jedanaestog albuma Dine Merlina koji je ostvario historijski i svjetski rezultat, našavši se na Billboardovoj sedmičnoj listi najprodavanijih svjetskih albuma, što je ujedno bio i prvi put u historiji da se jedan izvođač s područja BiH i okolnih zemalja, nađe na popularnoj Billboardovoj listi. 

Osim prikazanog dizajna na slici, posteri se mogu uraditi po narudžbi i za bilo koji od drugih omota iz Dino Merlin diskografije, čime će biti ispunjene sve vaše želje. 

Muzika je ukras svijeta, iskoristimo sve što nam nudi.


Kroz bogatstvo ponude vinilnih izdanja raznih izvođača,
ljubitelji muzike imaju priliku da obogate svoje kolekcije i pronađu svoje omiljene hitove iz prošlosti.

Povratak vinila donosi ne samo muzičko iskustvo, već i estetski užitak, jer omoti ploča postaju neizostavan dekorativni detalj u domovima i prostorima ljubitelja kvalitetne muzike. Uz ponovno otkrivanje gramofonskih ploča, oni imaju priliku da se vrate u vrijeme kada je slušanje muzike bilo više od samo pasivnog konzumiranja - bilo je ritual, iskustvo koje se dijelilo s prijateljima i voljenima.

Povratak vinila nije samo moda, već i manifestacija ljubavi prema muzici koja traje vječno i koja nas uvijek vraća korijenima naše strasti i inspiracije. Postoji li dovoljno dobar razlog da se u vašem domu već sutra ne zavrti ploča s najljepšim zvukom najpoznatijih pjesama?

Povezani artikli

Podijelite članak s prijateljima


Možda bi vas zanimalo

loading ...